Wat kan er gebeuren tijdens een sessie met mij?

Ramen van Gekleurd Glas bij het Palais de Congress In Montreal

"We kunnen veranderen hoe we onszelf en de wereld om ons heen waarnemen."

Transformerend Luisteren combineert processen en oefeningen uit verschillende methoden. Iedere methode heeft zijn eigen kwaliteiten en is vaak al meerdere decennia succesvol toegepast. Ik merk dat ik door te kiezen voor een combinatie van (elementen uit) deze methoden in staat ben om maatwerk te leveren. Tegelijkertijd denk ik door informatie te geven over de methoden die ik gebruik, je meer helderheid en zekerheid kan krijgen over wat je kan verwachten.

Luisteren is een proces dat WE samen doen

Jij bent de belangrijkste bron van informatie. We luisteren naar jouw verhaal, jouw gevoelens, jouw gedachten en jouw behoeften. We beginnen het luisterproces, omdat er iets is wat JIJ wilt uiten, delen en onderzoeken. En als we iets vinden, bepaal JIJ of het wel of niet waardevol is voor JOU. Tijdens iedere stap in het proces, zal ik jou vragen om te vertellen wat er bij jou gebeurt.

Tegelijkertijd neem ik waar en spiegel ik wat ik zie en hoor. Afhankelijk van je gedachten, gevoelens, lichamelijke reacties en keuzes en de methode die we gebruiken zal ik mijn reactie toevoegen of de (mogelijke) reacties van de mensen waar je over spreekt. Ieder signaal wordt serieus genomen. Soms betekent dat, dat ik een stem zal geven aan dingen in jouw systeem die normaal weinig aandacht krijgen.

Luisteren is op zichzelf al een manier om enkele basisbehoeften te vervullen die ik verbind met ineffectieve reacties op onplezierige gebeurtenissen. Door alle signalen serieus te nemen, kan je ervaren dat je nu gehoord en gezien kan worden EN dat het veilig is om te uiten wat er ook in je opkomt. Door het samen te doen kan je ervaren, de je nu 'ergens bijhoort'. En door te luisteren naar de signalen van je lichaam geven we dat de mogelijkheid om voldoende uit te rusten en te ontspannen.

Blokkades hebben vaak wortels in je onderbewustzijn

Een belangrijke reden waarom blokkades en overtuigingen zo moeilijk te veranderen zijn, is dat ze vaak geworteld zijn in ons onderbewustzijn. Rationele processen helpen niet om deze verborgen gedachten en verhalen naar het oppervlak te brengen. De belangrijkste processen die ik gebruik om het onderbewuste te onderzoeken zijn:

"Wat je voelt, kan je helen"

De meeste processen, die ik gebruik, bieden een combinatie tussen luisteren en herprogrammeren. Het vinden van verborgen verhalen en overtuigingen is vaak de eerste stap naar een nieuwe werkelijkheid. 'What you feel, you can heal' is de naam van een boek van John Gray. Sommige gebeurtenissen zijn zo pijnijk (of zelfs levensbedreigend), dat we ze diep in ons onderbewustzijn verstoppen. Door ze nu te 'voelen' in de veiligheid van onze sessie, laat je je systeem zien dat je het 'aan kan' en dat het niet langer verborgen hoeft te blijven.

Afhankelijk van de verhalen die we vinden, kunnen we andere oplossingen toevoegen. Soms kan je bepaalde gedachten terug geven aan de persoon waar ze oorspronkelijk vandaan kwamen (vaak ouders en andere verzorgenden). Some probeer ik je iets te geven, waardoor je kracht en moed voelt. Het vraagt wederom onze gezamenlijke creativiteit om precies die dingen te vinden, die voor jou werken. De laatste jaren ben ik erachter gekomen dat ik een grote verzameling aan oefeningen heb en als die niet werkten dan verzon ik ter plekke nieuwe. (Zie ook voorbeelden)

Wat werkt bij jou?

De manier waarop ik luisteren zie en doe is sterk beïnvloed door NVC van Marshall Rosenberg en de inzichten, die ik kreeg door het schrijven over luisteren met behoeften (zie Book of Needs). Naast NVC en de vier bovenstaande processen gebruik ik elementen uit 'Voice Dialogue' van Hal en Sidra Stone, 'The Work' van Byron Katie, 'De helende reis' van Brandon Bays, Improvisatietheater, NLP, PRI van Ingeborg Bosch, verschillende vormen van lichaamswerk en vele andere methoden, die ik in mijn leven ben tegengekomen. Meest recent zijn de inzichten, die ik heb opgedaan door het lezen en luisteren naar het werk van Bessel van der Kolk, wiens werk en het werk van anderen dat hij heeft onderzocht me veel geleerde hebben over het helen van 'trauma'.