Voorbeelden

"Wat zullen we vinden, als ik naar jou luister?"

Een dodelijk auto-ongeluk

Een vrouw verloor haar grootouders door een auto-ongeluk. Ze merkte, dat ze iedere keer als haar partner of kinderen een langere autorit maakten, ze zeer bang was. Ze 'eiste' dat ze zouden bellen als ze aankwamen op de plaats van bestemming. Als haar grootmoeder en grootvader luisterde ik naar hoe pijnlijk en eng die ervaring voor haar is geweeest. "Waarom hebben jullie me verlaten?", was 1 van de zinnen die gehoord wilden worden. Twee maanden later vertelde ze me, hoe haar dochter met een busje door Nieuw Zeeland reisde en ze niet meer bang was. Ze miste alleen de aanwezigheid van haar dochter.

Een zeer enge vader

Een volwassen vrouw merkte dat ze door dingen, die in het verleden gebeurd zijn, bang was dat haar vader haar grenzen niet zou respecteren. Als haar vader kon ik voelen, dat het haar angst was, waardoor ik over haar grenzen ging. Nadat we verschillende dingen deden om haar kracht te versterken, ging ik terug in de rol als vader. Dit keer was ze zo zeker dat ik niet over haar grenzen zou gaan, dat ik me terugtrok. Ik merkte zelfs dat ik een beetje bang was. Twee maanden later vertelde ze me, dat ze toen ze haar vader ontmoette, hij lief was hij poeslief. Ze voelde zelfs tot haar verbazing de neiging om hem te omarmen.

Knuffelen vermengen met seksualiteit

Op jonge leeftijd beleefde een man iets, dat het moeilijk maakte om onschuldig 'knuffelen' te scheiden van seksuele lust. We luisterden naar de jonge jongen en hoorden hoe ongemakkelijk hij zich voelde door een schijnbaar onschuldige opmerking van zijn vader en een schijnbaar even onschuldige reactie van zijn moeder. Wat het nog moeilijker maakte voor de jongen, was dat niemand leek te merken, dat daardoor over zijn grenzen was gegaan. Terwijl we luisterden naar de jonge jongen, ontspande de jongen. En naarmate de jongen zich meer ontspande, ontspande de man ook. Meerdere weken later vertelde hij mij, hoe hij in staat was om vrouwen te 'omarmen' met veel meer gemak en zonder het te verbinden met seksualiteit.

De onverwachte, hatelijke heks

Ik heb verschillende familieopstellingen met mezelf gedaan. Tijdens 1 van die opstellingen plaatste ik mijn grootmoeder achter mijn vader om meer over zijn gedrag te begrijpen. Zodra ik haar in de opstelling had geplaatst, merkte ik extreem sterke fysieke reacties. Ik wilde mezelf klein maken en moest bijna overgeven. Om haar 'aanwezigheid' uit te kunnen houden, moest ik verschillende barrières tussen haar en mij inzetten. Zodra ik haar achter de barrières had gezet, kwamen mijn ouders naar voren. Tot dat moment wist ik niet hoeveel impact mijn grootmoeder had gehad op mijn leven. Met deze ervaring ging ik naar mijn moeder. Ze vertelde me hoe ze tijdens de zwangerschap een flatje deelde met mijn vaders ouders en hoe die periode voelde als 'hel op aarde'. Gezien de processen die ik daarna heb gedaan, was dat niet overdreven. Op dit moment is mijn grootmoeder nog steeds niet een van mijn favoriete mensen, maar kan ik haar nu 'ontmoeten' zonder angst en kan ik zelfs met haar spreken.

Meer