Rollenspel

Bospad

"Wat ontdek je als je op ontdekkingsreis gaat in je innerlijke wereld?"

Het zou zo fijn zijn als die ene person dat zou zeggen, wat je zo graag zou willen horen: ik zie je. Misschien wil je dat je vader zegt, dat hij trots op je is. Misschien wil je dat je moeder zegt, dat ze nu kan zien, dat bepaalde dingen in je kinderjaren heel pijnlijk waren. Misschien wil je, dat je partner ziet, hoe hard je je best hebt gedaan en hoe moeilijk het is. Natuurlijk kunnen anderen dit tegen je zeggen. En toch zou het een groot verschil maken, als zij het tegen je zouden zeggen, toch?

Welke persoon kan je geven, waar je echt naar verlangt?

We verlangen vaak iets te krijgen van mensen, die het ons niet kunnen geven. Soms omdat ze dood zijn. Veel vaker omdat we verstrikt zitten in een systeem, waarin het voor anderen onmogelijk is om te zeggen, wat wij zou graag willen horen. Soms zitten we een 'conflict', waarbij de ander (net als wij) eerst gehoord wil worden. Soms als we spreken over onze gevoelens en wensen horen de anderen, dat zij iets verkeerd hebben gedaan en gaan ze zichzelf verdedigen. De persoon van wie we erkenning voor onze gevoelens, gedachten en wensen willen krijgen is daar heel vaak niet toe in staat.

Ik ben je vader. Ik ben je partner. Ik ben je moeder.

De laatste tien jaar heb ik mensen laten voelen, dat ik hun vader, moeder, partner, baas, collega, of kind was. Ik kon direct het verschil zien, als ik veranderde van luisteren als ‘Hugo’ naar luisteren als de persoon, waar ze werkelijk de aandacht van wilden hebben. Sommige mensen barsten uit in tranen, omdat ze eindelijk kregen, waar ze zo lang hadden gewild. Bij anderen zag ik, hoe de spanning verminderde, omdat hun boosheid / angst / pijn eindelijk serieus werden genomen. Weer anderen waren in staat om eindelijk te zeggen, wat er nooit eerder uit kon komen. Ongehinderd door wat de echte vader, moeder of partner zou doen, vonden ze eindelijk, wat die ene persoon wel kon luisteren en hen de oprechte aandacht gaf, die ze graag wilden.

Wat zou je willen weten?

Helderheid is het tweede wat rollenspelen kunnen bieden. Als ik jouw vader, moeder of partner speel zeg ik dingen over wat er zich afspeelt bij die persoon. Soms is dit een reactie op de manier waarop jij je 'gedraagt'. Als jij je terugtrekt, gaat de persoon die ik speel over je grenzen. Als jij boos bent, zou het kunnen dat ik me schuldig voel. Andere reacties kunnen niet zo gemakkelijk verklaard worden. Ik heb dingen gezegd, die (volgens de mensen met wie ik werkte) zeer accuraat waren. "Dat is precies, wat hij zou zeggen," zeiden verscheidene mensen. Soms klopten zelfs mijn lichaamstaal, toon van mijn stem en het accent. Zonder te 'sturen' wat ik zei, vertelde ik hen precies wat ze moesten horen. Vaak was dat het antwoord op een vraag, die de echte persoon nooit zou of nooit zou kunnen beantwoorden. En soms was het een interessante verrassing.

Rollenspelen werken.

Het lichaam liegt niet. In 2008 kon ik zelf de enorme kracht van rollenspelen ervaren. Ik had gedeeld over mijn zoon Daniël en hoe ik hem miste. Tegelijkertijd merkte ik, dat ik geen emoties voelde. Ik vroeg een vrouw, of zij de rol van mijn zoon kon spelen. Vanaf het moment dat zij de rol begon te spelen, was er direct een verandering. Ten eerste was het, alsof hij fysiek aanwezig was. Het interessante was, dat iedereen (nog 4 mensen) achteraf zeiden, dat ze de verbinding bijna konden 'aanraken'. En … ik kon eindelijk iets voelen. Ik voelde de vreugde van de verbinding. Ik kon de pijn voelen, dat hij zo ver weg was. En we konden praten. We spraken zelfs over dingen, waar we in werkelijkheid nooit over spraken. Bij iedere minuut dat deze vrouw mijn zoon speelde, voelde ik hoe mijn lichaam zich meer en meer ontspande.

Live en online

In Rollenspelen komen veel dingen samen, die ik gedaan heb inclusief meer dan 30 jaar improvisatietheater. In het begin speelde ik rollen ‘live’. De laatste jaren bied ik ook online rollenspelen aan met programma’s als Skype. Ik heb zelfs alleen ‘tekst’ gebruikt via een chatprogramma. Wie wil jij, dat je gedachten, gevoelens en wensen hoort?